Ik ben een muts

Een paar weken geleden had minister Monica De Koninck het er al over en vorige week berichtte Vacature ook over de ideeën van Marianne Zwagerman : vrouwen geven te vaak werk en carrière op om zich  te wijten aan de zorg voor de kinderen of ze blijven, ondanks hun mogelijkheden, hangen op een matig, vaak deeltijds, niveau.

Het is zeker waar dat vrouwen zelden aan de top komen te staan, maar aan wat is dat te wijten? Vergeleken met mannen hebben vrouwen sowieso een meer zorgend aspect in zich, dat was vroeger zo, toen de vrouwen in elk geval thuis bleven om voor de kinderen te zorgen en de mannen voor brood op de plank zorgden. Maar is dit intrinsiek vrouwelijk of ons zo opgedrongen door onze maatschappij? In ander landen waar de zorgfunctie wat gelijker verdeeld is, ziet men ook dat het deeltijds werken ook gelijker verdeeld is. Bij ons komt deeltijds werk slechts in een heel beperkt aantal (vrouwelijke) functies voor. Het is zo dat vrouwen, net als mannen trouwens, door de jaren heen in een bepaalde hoek zijn gedrongen en sommigen voelen zich daar goed, anderen minder.

Het intrinsieke weinig ambitieuze van vrouwen wordt tegengesproken door al die hoogopgeleide, jonge, vrouwen, die jaarlijks aan onze universiteiten afstuderen. Er zijn slechts weinigen die bij het overhandigen van dat papiertje zeggen dat ze huisvrouw gaan worden. Toch zijn er 10 jaar later slechts weinig die hun ambitie hebben waargemaakt: opnieuw door die combinatie van maatschappelijke gewoontes en vooroordelen, de moeilijkheden waar vrouwen onderweg mee te kampen krijgen en het zorgende?

Hoeveel 18-jarigen gaan studeren met passie? Hebben dromen om toch ergens een steentje te verleggen in de rivier? En wat doet ons dan berusten in het leven zoals het is? Is het ervaring en levenswijsheid? Of zijn er teveel obstakels die ons eerder levensmoe maken?

Als je handig en praktisch bent, is het wellicht het gemakkelijkst om een job te vinden, wat geld en ondernemingszin kan ook helpen, maar als je gezegend bent met een stel linkerhanden, dan kan je maar beter wat verstand hebben om op één of andere manier een diploma te halen. Zonder wordt het in de kennismaatschappij immers nog moeilijker. En dan… zitten we daar met gediplomeerden die na een aantal jaar liever deeltijds willen werken, of thuis willen blijven voor de kinderen. Deeltijds werk voor hoogopgeleiden is trouwens nog steeds van een hoog witte raaf gehalte. Zijn daar geen mogelijkheden?

We zijn nu in een tijdperk gekomen dat het niet evident is om met één inkomen rond te komen, met 2 ‘gewone’ lonen lukt het gewoon niet meer. En dan spreken we nog niet over uitspattingen: huis, reizen, luxe, voeding, … maar over dagelijks rondkomen: een simpel oud huisje, een dagje aan zee, boodschappen in de Colruyt, kledij in de ketens en studies voor de kinderen. De leefkosten zijn veel hoger geworden, terwijl de lonen niet in dezelfde mate zijn gestegen. U en ik zullen, als we een huis willen kopen bv., moeten afbetalen tot ons pensioen. Voor mensen die er alleen voor staan, wordt het nog moeilijker.
Met 2 voltijds werken, heeft uiteraard ook heel wat repercussies op het sociale leven. De eisen die op de werkvloer gesteld worden, zijn steeds hoger: mensen moeten meer werken, betere cijfers halen, nog meer presteren, altijd bereikbaar zijn,… en dan zijn we verwonderd dat er meer en meer mensen bewust of onbewust afhaken. De voldoening blijft immers uit, een burn-out ligt op de loer en intussen brengen de kinderen hun tijd meer in de opvang door dan thuis en kom je zelfs thuis niet meer tot rust. En wat dan als er zorgproblemen, ziektes of andere moeilijkheden opduiken.

Anderzijds is de kindertijd maar een fase en komt er een tijd dat er weer meer ruimte is voor andere zaken, maar intussen zijn er wel opnieuw 10 jaar gepasseerd. En zegt mindfulness niet dat we meer moeten kunnen genieten van het nu? Het leven wordt immers nu geleefd. Misschien zou het voor iedereen aangenamer zijn, moest één van beide partners deeltijds kunnen werken. Zou dat niet wat meer rust brengen, wat meer tijd voor elkaar en de anderen, wat meer sociale betrokkenheid? Meer en meer mensen kunnen het niet meer bolwerken.

Volledig stoppen met werken is ook niet echt meer van deze tijd: hoe kom je na jaren inactiviteit weer aan een job? Wat als de relatie stukloopt? Hoe blijf je jezelf ook op professioneel vlak verder ontwikkelen? Een hobbycursus is immers niet hetzelfde als de verantwoordelijkheden op de werkvloer. En we spreken nu over mannen en vrouwen, maar vandaag zijn het nog steeds dikwijls de vrouwen die berooid achterblijven.

En hoe doet u het? Hoe organiseert u het leven zoals het is?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in vanalles, werk, wij en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s